Solar kabel

Solar kabels zijn een belangrijk deel van ons assortiment kabels, ze worden gebruikt bij de aansluiting van zonnepanelen. In ons assortiment vind je solar kabels die UV-bestendig zijn, tegen water en hitte kunnen en bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Daarnaast hebben we ook speciale connectoren en aardsnoeren waarmee je veilig gebruik kunt maken van jouw zonnepanelen. Kijk hieronder voor meer informatie.

H1Z2Z2-K kabel (8)

Aardesnoer vertind (8)

MC4 solar connectoren (4)

Waarvoor wordt een solar kabel gebruikt?

Een solar kabel is bedoeld voor het aansluiten van zonnepanelen. Deze kabels liggen op het dak en zijn vaak weggewerkt in een kabelgoot. Ondanks dat ze niet open en bloot liggen, moeten solar kabels bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Denk daarbij aan regenval, zon (UV-bestendig), vorst enzovoort. Daarnaast moeten solar kabels sterk zijn en zo’n 25 jaar mee gaan.
Een solar kabel heeft altijd vertinde litzes. Litzes zijn van koper en dus corrosiegevoelig. Zodra dit koper vertind is, is het wel bestand tegen corrosie.

In welke kleuren zijn solar kabels verkrijgbaar?

In het assortiment van Kabelpro vind je voornamelijk solar kabels in de kleuren rood en zwart. Maar in sommige gevallen zijn solar kabels ook in een blauwe kleur verkrijgbaar.

Is een solar kabel UV-bestendig?

Ondanks dat solar kabels weggewerkt zijn, moeten ze UV-bestendig zijn. Een solar kabel moet tegen hoge temperaturen kunnen en niet te snel uitdrogen door de zon. De solar kabels in ons assortiment voldoen aan deze eisen.

Mag een solar kabel onder de grond toegepast worden?

Ja, onze solar kabels mogen ook ondergronds toegepast worden. Dankzij hoogwaardig kwaliteit van het isolatiemateriaal is dit mogelijk.

Tegen welke weersomstandigheden is een solar kabel bestand?

Een solar kabel moet tegen een aantal weersomstandigheden bestand zijn.
Zoals tegen:

  • Vorst
  • UV stralingen
  • Temperaturen van -40 tot +120 graden Celsius
  • Weer en wind (denk aan storm en regen)

Daarnaast moeten solar kabels mechanisch sterk zijn. Ze moeten tegen een stootje kunnen en langdurig bruikbaar zijn.

Wat zijn solar connectoren en waarvoor worden ze gebruikt?

Naast verschillende solar kabels heeft Kabelpro ook solar connectoren. Dit zijn connectoren die aan de solar kabels gemonteerd moeten worden. Daarmee wordt alles aan elkaar verbonden en kunnen de zonnepanelen aangesloten worden. Solar connectoren zijn speciaal gemaakt voor de spanning die over de solar kabel loopt. Omdat er een hoge amperage overheen gaat, moet het veilig zijn voor aanrakingen. Daarnaast moet een solar connector waterdicht zijn en dus goed afdichten. In ons assortiment vind je verschillende solar connectoren, voornamelijk van het merk Staubli. Deze zijn van goede kwaliteit en zorgen ervoor dat jouw zonnepanelen veilig zijn en hun werk doen.

Heb je de juiste solar kabel en connector gevonden? Zorg dat ook dat je gereedschap gebruikt wat geschikt is voor het aanknijpen van de contacten (ook wel terminals genoemd). Bekijk hier ons assortiment.

Is er voor het installeren van zonnepanelen specifiek aardsnoer nodig?

Ja, het is nodig om specifiek aardingskabel te gebruiken voor het installeren van zonnepanelen. Meestal zijn deze aardsnoeren niet halogeenvrij, niet UV-bestendig of hebben ze geen vertinde litzes, degene die wij leveren hebben dit allemaal wel. Deze kenmerken zijn juist van belang voor het veilig gebruik van zonnepanelen. Uniek aan ons assortiment is dat wij speciaal aardsnoer voor zonnepanelen leveren. Deze is geelgroen van kleur en heet H07Z1-K.
Kabelpro biedt aardsnoeren die specifiek voor zonnepanelen gemaakt zijn. Deze zijn door de vertinde litzes bestand tegen corrosie, kunnen een hoge spanning aan, halogeenvrij en daarnaast ook geschikt voor verschillende weersomstandigheden. Omdat deze speciale aardsnoer moeilijk verkrijgbaar is, gebruiken veel mensen een verkeerde uitvoering. Kijk daarom bij Kabelpro voor het juiste aardsnoer.

Hoe lang gaat een solar kabel mee?

Onze solar kabels gaan zo’n 25 jaar mee. Dat is uiteraard bij normaal gebruik en correcte installatie. Na 25 jaar raakt de solar kabel verouderd en kan er slijtage ontstaan.

Ik ben opzoek naar een specifieke solar kabel die niet op jullie website staat. Wat nu?

Geen paniek! Kabelpro heeft al een heel groot assortiment, maar wij staan er altijd voor open om uit te breiden. Wij hebben veel connecties binnen de branche, waardoor we vaak snel producten kunnen leveren, ook als we ze nu nog niet aanbieden. Wij kunnen zelfs kabels speciaal laten maken als het product wat je zoekt nog niet bestaat. Kortom: neem even contact met ons op en dan gaan we snel een oplossing verzinnen.