Bandkabel (flatcable)

Bandkabels, ook wel flatcables genoemd, zijn kabels die onder te verdelen zijn in verschillende soorten en materialen. In ons assortiment vind je diverse uitvoeringen die voor meerdere situaties van toepassing zijn. Bekijk onze bandkabels en lees meer informatie.

Bandkabel (23)

Ronde bandkabel (3)

Wat is een bandkabel en wat zijn de voordelen?

Een bandkabel is een platte kabel met meerdere aders. Doordat de kabel plat is, is deze makkelijk weg te werken. Daarnaast kun je een connector aan de uiteinden bevestigen, waardoor er verbinding tussen het apparaat en bijvoorbeeld de printplaat wordt gemaakt. De connector wordt bij een bandkabel bevestigd door middel van een snijverbinding. Dat houdt in dat de connector door de isolatie van de kabel heen snijdt waardoor de aders verbonden worden. Ondanks dat de connector door de isolatie gaat, blijft deze wel geïsoleerd.
Aan de zijkant van een bandkabel zit een kenmerkende rode lijn. Deze zorg voor onderscheid tussen de zijkanten. Zo wordt duidelijk welke kant waar gemonteerd moet worden. In sommige gevallen kan deze lijn ook blauw of zwart van kleur zijn.

Waar worden bandkabels voor gebruikt?

Vaak zie je bandkabels terugkomen in computers, laptops, pc’s of beeldschermen. Bandkabels worden gebruikt om data van het ene punt naar de andere punt te leiden. Het zijn dus signaalkabels en worden niet gebruikt als voedingskabels.
Vanwege de dikte van de kabel is deze ideaal voor het gebruik in apparaten.

Welke verschillende soorten bandkabels zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten bandkabels: ronde bandkabels en platte bandkabels. Deze zijn weer onder te verdelen in soort materiaal, afgeschermd of niet afgeschermd, massief of semi massief, grijze uitvoering met rode streep of de gekleurde variant.
Een veel voorkomende uitvoering is de vlakkabel. Deze is niet alleen geschikt als voedingskabel, maar ook als signaalkabel.
Welke soort bandkabel je nodig hebt hangt af van waarvoor je deze gaat gebruiken. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Ik ben opzoek naar specifiek bandkabel die niet op jullie website staat. Wat nu?

Geen paniek! Kabelpro heeft al een heel groot assortiment, maar wij staan er altijd voor open om uit te breiden. Wij hebben veel connecties binnen de branche, waardoor we vaak snel producten kunnen leveren, ook als we ze nu nog niet aanbieden. Wij kunnen zelfs kabels speciaal laten maken als het product wat je zoekt nog niet bestaat. Kortom: neem even contact met ons op en dan gaan we snel een oplossing verzinnen.