Connectoren

Connectoren en stekkers verbinden je kabel, installatiedraad of snoer aan een andere kabel of een printplaat. Bij Kabelpro hebben we als elektrotechnische groothandel een groot assortiment met verschillende soorten connectoren, zowel draad naar bord als draad naar draad. Hieronder vind je alle verschillende categorieën. Heb je vragen? Kijk even onderaan de pagina, daar hebben we de meest gestelde vragen vast beantwoord.

Automotive connectoren (101)

GST connectoren (3)

Draad-naar-draad connectoren (272)

Stekkers en contrastekkers (95)

RF connectoren (5)

AC/DC connectoren (25)

Draad-naar-bord connectoren (425)

Ronde connectoren (57)

Meervoudige connectoren (31)

Printklemmen (53)

Mil Specs connectoren (1)

SUB-D connectoren (36)

Bandkabel connectoren (29)

Voedingsconnectoren (48)

Rijgklemmen en kroonstenen (132)

RJ connectoren (31)

Wat is een connector?

Een connector wordt gebruikt om verschillende dingen aan elkaar te verbinden. Zo kan je met een connector een draad aan een andere draad verbinden (draad-naar-draad connectoren), maar ook een draad aan een printplaat verbinden (draad-naar-bord connectoren). Denk bijvoorbeeld aan een koffiezetapparaat: door connectoren verbindt je het verwarmingselement met het moederbord van je koffiezetapparaat, waardoor je verwarmingselement precies weet wat die moet doen.

Wat is een stekker?

Een stekker is het verharde uiteinde aan één of meerdere geleidende aders. Dit is het gedeelte wat je in een stekkerdoos kunt steken, waardoor er elektrisch contact gemaakt wordt. Denk bijvoorbeeld aan een caravan: door stekkers verbind je je caravan met het stroompunt op een camping, waardoor je ook in je caravan het licht aan kunt zetten.

Waar wordt een connector voor gebruikt?

Eigenlijk wordt er in ieder apparaat wat kabels, draden of snoeren heeft ook gebruik gemaakt van connectoren. Het voordeel van connectoren is namelijk dat je makkelijk losse onderdelen kunt vervangen. Als er in je apparaat een onderdeel kapot gaat, kan je de connector loskoppelen en dit onderdeel vervangen. Zonder connectoren zou je het hele apparaat moeten vernieuwen.

Welke soorten connectoren verkopen jullie bij Kabelpro?

Automotive connectoren

Automotive connectoren zijn speciaal ontwikkeld voor in de automobile industrie. Dat betekend dat ze tegen hoge temperaturen kunnen en spatwaterdicht zijn.

Industriële connectoren

Industriële connectoren zijn speciaal bedoeld voor zware machines. Er kan bijvoorbeeld veel stroom overheen. Dit zijn vaak ook grote connectoren.

Draad naar bord connectoren

Draad naar bord connectoren zijn speciaal bedoeld om kabels, snoeren en draden aan een printplaat te verbinden.

Draad naar draad connectoren

Draad naar draad connectoren zijn speciaal bedoeld om kabels, snoeren en draden aan een andere kabel, snoer of draad te verbinden. Let hierbij op de male/female connector.

Rijgklemmen en kroonstenen

Kroonstenen worden gebruikt om twee snoeren of draden aan elkaar te verbinden. Rijgklemmen hebben dezelfde functie, maar deze kan je op een din rail monteren.

Het verschil tussen een male en female connector is de vorm van de connector. Male en female connectoren passen in elkaar, terwijl female connectoren niet op andere female connectoren passen. Hetzelfde geldt voor twee male connectoren.

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je kabel aan de ene kant een male connector heeft en aan de andere kant een female connector. Dan kan je de twee connectoren aan elkaar verbinden.

De pitchmaat bij een connector is de ruimte tussen het middelpunt van het eerste gat en het middelpunt van het tweede gat. De maat van de connector moet natuurlijk overeenkomen met de maat van hetgeen waar deze connector in gaat. Hier is de pitchmaat voor.

Als je bij een connector v0 of v2 ziet staan, gaat dat over de brandveiligheid van de connector. Een v2 connector kan een bepaalde temperatuur aan voordat hij in de brand kan vliegen. Een v0 connector kan een hogere temperatuur aan. Daarnaast vliegt een v0 connector niet in de brand, maar smelt het. Afhankelijk van waar je de connector voor gebruikt is het natuurlijk erg belangrijk om goed op de brandveiligheid te letten.

Ik ben opzoek naar een specifieke stekker of connector die niet op jullie website staat. Wat nu?

Geen paniek! Kabelpro heeft al een heel groot assortiment, maar wij staan er altijd voor open om uit te breiden. Wij hebben veel connecties binnen de branche, waardoor we vaak snel producten kunnen leveren, ook als we ze nu nog niet aanbieden. Wij kunnen zelfs kabels speciaal laten maken als het product wat je zoekt nog niet bestaat. Kortom: neem even contact met ons op en dan gaan we snel een oplossing verzinnen.