Grondkabel

Een grondkabel is een kabel die bedoeld is voor onder de grond. Bij Kabelpro verkopen we zowel Nederlandse als Duitse grondkabels. Hieronder vind je ons volledige assortiment. Heb je vragen? Onze klantenservice staat altijd voor je klaar.

NYCY grondkabel (1)

YMvKas grondkabel (40)

XMvKas grondkabel (3)

NYCWY grondkabel (1)

Wat is een grondkabel?

Een grondkabel, bijvoorbeeld een YMvKas of XMvKas, wordt onder de grond gebruikt. Denk hierbij aan verlichting of stroom in een schuur of tuinhuisje. Een grondkabel kan dus heel goed tegen weersomstandigheden van buiten en tegen vuil. Een YMvKas kabel is het vinyl ontmantelde broertje van de YMvK kabel, net als dat de XMvKas kabel het vinyl ontmantelde broertje van de XMvK kabel.

Waar gebruik je een grondkabel voor?

Grondkabels zorgen voor de toevoer van stroom, bijvoorbeeld in gebouwen, tuinhuisjes of op campings. Een grondkabel heeft een afscherming of armering, die ervoor zorgt dat wanneer de kabel beschadigd (bijvoorbeeld door een schep), de aardlek schakelaar eruit klapt.

Wat is het verschil tussen een YMvK-as en een XMvK-as?

Het verschil tussen YMvK-as en XMvK-as is dat XMvK-as kabels dunner zijn, waardoor er minder spanning overheen kan dan YMvK-as kabels. Daarnaast hebben YMvK-as kabels vaak een hogere CPR keur, waardoor ze veiliger zijn. XMvK-as kabel is eigenlijk het kleine broertje is van de YMvK-as kabel. 

Wat is het verschil tussen YMvK-as en YMvK-as VG?

YMvK-as kabels komen in de VO (YMvKas) en VG (VG-YMvKas) variant voor. VO staat voor Vinyl Ommanteld, wat betekent dat er een gevlochten ommanteling omheen zit. Dit komt alleen bij de kleinere maatvoeringen voor. Voor de grotere maten wordt het automatisch VG, wat staat voor Vinyl Gearmeerd. Dat betekent dat er een sterkere ommanteling omheen zit, waardoor je kabel beschermt is tegen bijvoorbeeld een schep of een graafmachine.

Wat is een NYCY of NYCWY kabel?

NYCY en NYCWY kabels zijn de Duitse grondkabels. Deze worden in Nederland ook vaak gebruikt, bijvoorbeeld op golfterreinen, bungalowparken en campings. Vaak zijn deze kabels iets goedkoper dan de Nederlandse grondkabels.

Waar bestaat een grondkabel uit?

Buitenmantel

Dit is het buitenste gedeelte van de grondkabel. Deze is van PVC en waterdicht.

Aardlitze

De aardlitze werkt beschermend. Deze ader zorgt er namelijk voor dat je niet onder stroom staat wanneer je de grondkabel per ongeluk beschadigt, bijvoorbeeld doordat je er met een schep tegenaan komt. De aardlitze geeft dit door aan de aardlekschakelaar en die schakelt in zo’n situatie de groep uit.

Kabeladers

De kabeladers zijn het gedeelte van de kabel die elektriciteit geleidt. Je kunt grondkabels met verschillende hoeveelheden aders bestellen.

Ijzeren mantel

De ijzeren mantel is het gedeelte onder de buitenmantel. Dit beschermt je kabel tegen dingen die door de buitenmantel heen kunnen komen.

Ik heb een 3-aderige grondkabel besteld, maar er zitten vier aders in. Hoe zit dat?

Een grondkabel bestaat, naast de normale aders, ook nog uit een vertinde aardlitze. Deze draad is extra, naast de hoeveelheid aders die je hebt besteld. De aardlitze werkt beschermend. Deze ader zorgt er namelijk voor dat je niet onder stroom staat wanneer je de grondkabel per ongeluk beschadigt, bijvoorbeeld doordat je er met een schep tegenaan komt. De aardlitze geeft dit door aan de aardlekschakelaar en die schakelt in zo’n situatie de groep uit.

Ik ben opzoek naar een specifieke grondkabel die niet op jullie website staat. Wat nu?

Geen paniek! Kabelpro heeft al een heel groot assortiment, maar wij staan er altijd voor open om uit te breiden. Wij hebben veel connecties binnen de branche, waardoor we vaak snel producten kunnen leveren, ook als we ze nu nog niet aanbieden. Wij kunnen zelfs kabels speciaal laten maken als het product wat je zoekt nog niet bestaat. Kortom: neem even contact met ons op en dan gaan we snel een oplossing verzinnen.