Draad

Een draad heeft een massieve geleider. Bij Kabelpro als elektrotechnische groothandel vind je naast kabel en snoer een groot assortiment met verschillende draden. Op deze pagina vind je ons volledige draden assortiment, van geharmoniseerd draad tot halogeenvrij draad. Heb je vragen, of zoek je een product die je niet kunt vinden? Bij onze klantenservice helpen we je graag verder.

Geharmoniseerd draad (125)

Halogeenvrij draad (7)

Koperdraad (5)

Montagedraad (128)

Wat is een draad?

Een draad heeft een massieve geleider, vaak van koper, met een kunststof omhulsel. Het omhulsel zorgt voor isolatie en bescherming. Een draad is massief en bestaat dus uit één koperen draad.

Waar worden draden voor gebruikt?

Draden worden gebruikt om veel verschillende dingen aan te sluiten. Een draad wordt vaak gebruikt in apparaten waar hij niet meer uit hoeft, maar een permanente plek heeft.

Wat is het verschil tussen een draad en een snoer?

Een draad is massief, maar een snoer is flexibel. Dat betekent dat een snoer bestaat uit meerdere kleine koperdraadjes, ook wel litzes genoemd. Een draad bestaat uit één koperdraad. Hierdoor zijn draden moeilijker te buigen, maar houden ze wel beter de vorm aan waar je ze in buigt. Draden worden dus ook vaak voor een permanente aansluiting gebruikt. Snoeren zijn flexibel, waardoor ze handig zijn voor tijdelijke aansluitingen.

Wat betekenen de categorieën draad op jullie website?

Geharmoniseerd draad

Een geharmoniseerd draad voldoet aan het HAR keurmerk. Dit keurmerk is in alle landen in europa hetzelfde, waardoor je zeker weet dat deze draden aan dezelfde eisen voldoen.

Halogeenvrij draad

Een halogeenvrij draad bevat geen halogenen in het isolatiemateriaal. Halogenen zijn giftige gassen, die vrij kunnen komen bij verbranding. Halogeenvrij draad is dus veiliger en beter voor het milieu.

Koperdraad

Een koperdraad bevat geen isolatie. Dit draad bestaat dus enkel uit het koper, zonder mantel.

Montagedraad

Montagedraad wordt gebruikt om bijvoorbeeld meterkasten af te monteren.

Bij een draad met een blanke geleider is de geleider gemaakt van rood koper. Bij een draad met een vertinde geleider is de geleider gemaakt van koper met een klein laagje tin eroverheen. Het laagje tin beschermt het koper tegen aanslag en corrosie. Een draad met een vertinde geleider wordt daarom gebruikt op plekken waar invloeden van buitenaf zijn.

De dikte van een draad hangt vooral af van hoeveel stroom er doorheen moet kunnen. Hoe meer stroom, hoe dikker het draad moet zijn. Het gaat hier om de dikte van de geleider, want dit is het deel van de draad waar de stroom doorheen gaat. Als een draad een dikkere geleider heeft, moet er ook meer isolatiemateriaal zijn.

Via de markeringen op draden kan je alle belangrijke informatie makkelijk aflezen. Je kunt hier bijvoorbeeld zien welk type draad het is, welke keurmerken het heeft of welke fabrikant het heeft gemaakt.

Bij kleuren van draden geldt het volgende:

Bruin: fasedraad
Blauw: neutraal
Groen/geel: aardedraad

Ik ben opzoek naar een specifiek draad die niet op jullie website staat. Wat nu?

Geen paniek! Kabelpro heeft al een heel groot assortiment, maar wij staan er altijd voor open om uit te breiden. Wij hebben veel connecties binnen de branche, waardoor we vaak snel producten kunnen leveren, ook als we ze nu nog niet aanbieden. Wij kunnen zelfs kabels speciaal laten maken als het product wat je zoekt nog niet bestaat. Kortom: neem even contact met ons op en dan gaan we snel een oplossing verzinnen.