Kabel en draad

Kabelpro is een elektrotechnische groothandel, dus kabels, draden en snoeren vormen de basis van ons assortiment. Dat betekent dus ook dat we ontzettend veel verschillende soorten kabels, draden en snoeren verkopen. Om het makkelijker te maken hebben we ons grote assortiment opgesplitst in verschillende categorieën. Deze kan je hieronder vinden. Ben je opzoek naar een kabel, draad of snoer die niet op onze website staat? Maak je geen zorgen! Neem contact op met onze klantendienst, dan kijken we samen wat we voor je kunnen doen.

Aansluitsnoer en -kabel (264)

Draad- en kabelmarkeringen (207)

Kabel (1144)

Draad (133)

Snoer (1554)

Verlengkabels en haspels (20)

Wat is het verschil tussen een kabel, draad en snoer?

Kabel

Een kabel bestaat niet alleen uit binnen aders, maar kan ook bestaan uit bijvoorbeeld een vuldraad, bedding, folie, aluminium folie, gevlochten afscherming, armering, een extra binnenmantel en uiteindelijk een buitenmantel. Een kabel bestaat meestal uit meerdere aders. Kabels worden vaak extern gebruikt, bijvoorbeeld om apparaten te voorzien van stroom. Draden en snoeren worden vaak intern gebruikt, binnen machines of apparaten.

Snoer

Een snoer is flexibel. Een snoer heeft een soepele geleider, die bestaat uit verschillende kleine koperdraadjes (ook wel litze’s genoemd). Er bestaan snoeren in verschillende klasse, wat te maken heeft met de dikte en opbouw van de litze’s en daarmee ook de flexibiliteit. Uiteindelijk geldt: hoe dunner de litze’s en hoe meer litze’s, hoe flexibeler je snoer.

Draad

Een draad is massief. Waar een snoer bestaat uit kleine, dunne koperdraadjes, bestaat een draad uit één massief koperdraad. Dat zorgt ervoor dat een draad niet flexibel is, maar juist stug.

Wanneer heb ik een kabel nodig, en wanneer een draad of snoer?

Een kabel zorgt ervoor dat je iets kan voorzien van stroom. Bijvoorbeeld je apparatuur of machines, maar ook als je een heel huis of gebouw van stroom wilt voorzien heb je kabels nodig. Kabels kunnen zowel een permanente plek hebben, als verplaatsbaar zijn.

Draden en snoeren worden intern gebruikt. Dat betekent dat je snoeren en draden gebruikt bij het maken van een machine of apparaat. Hierbij hebben ze meestal een vaste plek, en worden ze dus niet meer verplaatst.

In welke aderdiktes kunnen jullie kabels, draden en snoeren geleverd worden?

Bij ons kunnen onze kabels, draden en snoeren in heel veel maatvoeringen geleverd worden. Deze keuze heeft te maken met een hoop verschillende variabelen, zoals voltage, amperage, wattage en weerstand. Uiteindelijk gaat het er bij ons altijd om dat de klant tevreden is. Ben jij opzoek naar een specifieke aderdikte? Dan proberen wij die voor je te regelen. Neem contact met ons op om de verdere mogelijkheden te bespreken.

 

In welke lengtes kunnen jullie kabels, draden en snoeren geleverd worden?

Op dit moment bieden wij alle standaard lengtes aan voor kabels, draden en snoeren. Denk hierbij aan doosjes, ringen of haspeltjes van 100 meter, grote haspels van 500 - 1000 meter of vaten in verschillende lengtes.

Wij zijn er mee bezig om in In de toekomst lengtes naar wens gaan aanbieden, maar op dit moment is dat helaas nog niet mogelijk.

Wat betekent AWG? Voor de aderdiktes van kabels, draden en snoeren zijn twee gebruikelijke termen: AWG of mm2. AWG staat voor American Wire Gauge en is dus de amerikaanse manier van aderdiktes aangeven. mm2 is een metrische maatvoering waarbij mm2 staat voor kwadraat en wordt veelal in Europa gebruikt. Als een aderdiktes in AWG aangeduidt is, kan je ervan uitgaan dat deze kabels, snoeren en draden ook voorzien zijn van een amerikaans keurmerk. Een voorbeeld hiervan is het UL keurmerk, dat verplicht is in Amerika.

Een keurmerk zegt iets over de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de kabel, snoer of draad die je koopt. De keurmerken die jouw kabel, snoer of draad heeft is afhankelijk van een aantal verschillende dingen. Het gaat bijvoorbeeld om wat voor kabel, draad of snoer je koopt, maar ook voor wat voor toepassing je het gaat gebruiken.

Daarnaast verschillen keurmerken ook per land. In Amerika is bijvoorbeeld het UL keurmerk verplicht, terwijl in Europa een HAR keur gebruikt wordt.

Verder zijn er verschillende kenmerken voor verschillende branches. In de scheepvaart worden bijvoorbeeld de keurmerken DNV, Germanischer Lloyd, Lloyd’s of Bureau Veritas gebruikt. In de installatietechniek is een CPR keurmerk verplicht.

Aluminium is goedkoper dan koper, waardoor het vaak in grotere maatvoeringen kabel, draad of snoer wordt gebruikt. Helaas zitten er ook een aantal nadelen aan het gebruiken van aluminium ten opzichte van koper. De weerstand van aluminium is slechter dan dat van koper, waardoor er bij aluminium producten vaak een of twee maatvoeringen groter gekozen moet worden. Daarnaast hebben aluminium producten speciale kabelschoenen nodig, omdat een koperen kabelschoen niet direct aan een aluminium geleider gemonteerd kan worden.

CCA staat voor Copper Clad Aluminium. Dit betekent dat het een aluminium geleider is met een dun laagje koper eroverheen. Wij zijn alleen van mening dat dit meer nadelen dan voordelen met zich meebrengt, dus wij bieden liever geen CCA producten aan.

Wij zullen meestal adviseren om te kiezen voor een kabel, snoer of draad van een koperen geleider.

Er zijn veel verschillende soorten isolatiemateriaal, met ieder een eigen functie. Het gaat dan bijvoorbeeld om verschillende soorten temperaturen, materiaal dat uv- of waterbestendig is en halogeen of halogeenvrij isolatiemateriaal. Een van de meest gebruikte isolatiematerialen is PVC, maar binnen ons assortiment vind je ook onder andere PUR, TPE, Neopreen, siliconen, polyolefine en polyethylene.

De opdruk op een kabel, draad of snoer wordt vooral gebruikt om alle belangrijke informatie van dit product weer te geven. Op deze manier kan je makkelijk zien welke kabel of maatvoering er is gebruikt. Op zo’n markering staat vaak welk type product het is en welke keurmerken erop zitten. Bij CPR kabels is het verplicht om ook de fabrieksnaam of code te vermelden. Dat is nodig, omdat je zo makkelijk de juiste kabel kunt terugvinden.

Het is ook mogelijk om een klantspecifieke opdruk op een kabel, draad of snoer te drukken. Bijvoorbeeld een bedrijfsnaam of meter markering kan worden toegevoegd.


Ik ben opzoek naar een specifieke kabel, draad of snoer die niet op jullie website staat. Wat nu?

Geen paniek! Kabelpro heeft al een heel groot assortiment, maar wij staan er altijd voor open om uit te breiden. Wij hebben veel connecties binnen de branche, waardoor we vaak snel producten kunnen leveren, ook als we ze nu nog niet aanbieden. Wij kunnen zelfs kabels speciaal laten maken als het product wat je zoekt nog niet bestaat. Kortom: neem even contact met ons op en dan gaan we snel een oplossing verzinnen.